ÉLET KRÍZIS IDEJÉN

Továbbra is támogatunk a fejlődésben!

Saját Projektünk

Pillanatnyi nyugalom:

négyszöglégzés pillangóölelésben

Plakátkampányunk intézményeknek

A koronavírus okozta járvány kapcsán elsősorban egészségügyi intézmények számára készítettünk egy olyan A3-as méretű plakátot, amely néhány lélegzetvételnyi szünet odaszánásával kínál nyugalmat és gyors feltöltődést mind a személyzetnek, mind az ellátottaknak. Ezt igyekszünk minél több helyre eljuttatni kinyomtatva, azonban a plakátot le is töltheted nyomtatható verzióban a képre kattintva!

A gyakorlat a plakáton lévő instrukciók alapján pár perc alatt elvégezhető!

Hová érdemes kitenni? Jól látható és megközelíthető helyekre, ahol kb. fél-egy méterre elé lehet állni.

Egészségügyi intézményekben:

  • minden olyan helyre javasoljuk kitenni, ahol az egészségügyi személyzet sűrűn megfordul: kezelők, nővérszobák, orvosi szobák falára, hogy az intézményben jártunkban, keltünkben könnyen "szembe jöjjön",
  • kitehetjük várókban is, hisz betegeinknek is jóleshet várakozás közben egy pillanatnyi nyugalom.

Iskolákban:

  • tanári szobákba, osztálytermekbe, folyosóra, ahol mind a tanárok, mind a diákok könnyen megközelíthetik.

Egyéb intézményekben:

  • bármilyen helyre, amely forgalmas, jól láthatón és megközelíthető!

Otthon:

  • Bárhová, hogy emlékeztessen: a légzés mindig kéznél van, hogy egy pillanatnyi nyugalomra lelj!

Ha szeretnéd használni, kattintts a képre, töltsd le, nyomtasd ki A3-as méretben, és tedd ki egy jól látható helyre!

Megjegyzés a nyomtatáshoz: kétféle verziót találsz a mappában, az 1. számú kifutóval készült, nyomdai verzió, a 2. számút olyan nyomtatóval tudod szépen kinyomtatni, amelyik nyomtatócsík nélkül nyomtat.

Projektünk elméleti háttere

Négyszöglégzés (box/square breathing):a gyakorlat gyökerei az ősi indiai Pranayama hagyományból származnak, és az életenergia áramlását kívánták vele támogatni, egyben az elme megnyugtatására szolgált. Érdekesség, hogy a Navy SEALs is használja az összpontosítás és felfrissülés elősegítésére.

Tudományosan igazolt, hogy a mély, egyenletes légzés növeli a nyugalomért felelős paraszimpatikus idegrendszer aktivitását, ezáltal csökkentve a megterhelés és a stressz hatását.

Pillangóölelés (butterfly hug): 1998-ban a Pauline hurrikán letarolta a mexikói Acapulcót. Mexikóváros EMDR-terapeutái (az EMDR-ről bővebben itt: emdr.hu), Lucina Artigas és férje, Ignacio Jarero egy EMDR kríziscsoport tagjaiként siettek a katasztrófa áldozatainak megsegítésére. Lucy az egyik nap végén egy négyéves kisfiúval játszva talált rá a mozdulatra, amely a hagyományos, szemmozgások által kiváltott bilaterális stimulációhoz hasonló hatású, de önstimuláló, nyugtató technikaként egyéni és csoportos formában is könnyedén alkalmazható.

(Forrás:https://www.emdria.org/publications-resources/practice-resources/emdr-early-intervention/)

A két módszer kombininálásától azt várjhatjuk, hogy az adott helyzetben képesek leszünk visszanyerni nyugalmunkat, stabilitásunkat, és hatékonyabban mozgósítjuk erőforrásainkat.

Szakmai tanácsadó: dr. Mihály Andrea pszichiáter, pszichoterapeuta szakorvos, EMDR terapeuta, drmihalyandrea.hu

Grafikus: Tongori Szilvia

Maradj nyugodt. Légy bölcs. Légy kedves

Csoportos krízisintervenciós, megküzdést segítő,

teljesítőképességet helyreállító programok online is

Mit tehetünk azért, hogy krízishelyzetben képesek legyünk megőrizni, vagy gyorsan visszanyerni a nyugalmunkat, tisztánlátásunkat, és empatikusak tudjunk maradni másokkal is? Pro bono csoportos támogatást egészségügyi intézmények dolgozóinak nyújtunk, és elérhetőek vállalati programjaink is.


Segítő oldalak

Támogatásra van szükséged? Összeszedtük a lehetőségeket!

Több, mint két éve kezdődött a koronavírus járvány, amely kapcsán olyan extrém helyzettekkel szembesültünk, hogy úgy tűnt, a változások, kihívások meghaladják alkalmazkodó-, és megbírkózási képességünket. A járvány még csak lecsengőben van, miközben a szomszédunkban zajló háború borzalmaival kell szembenéznünk.

Számos, államilag támogatott, vagy pro bono intézményi és civil kezdeményezés segíti, hogy akár a járvány, akár a háború kapcsán kialakult megterhelő élethelyzetben, krízisben lévők hatékony lelki támogatást kaphassanak. Alább ezeket az elérhetőségeket igyekeztünk összeszedni.

Csapatunkból is többen csatlakoztak olyan kezdeményezésekhez, amelyek révén hatékony támogatást tudnak nyújtani segítő szakemberek.

Általános tanácsok mindannyiunknak:

Hipnózis Egyesület: Pszichés védelem COVID idején

Országos Mentális, Idegsebészeti és Ideggyógyászati Intézet - Nyírő Gyula Kórház: Mentőöv érzelmi viharok esetére - önsegítő munkafüzet

Ha egészségügyben dolgozol, a következő oldalon tudsz tájékozódni, hogy hol kaphatsz segítséget:

fogjunkossze.hu: Pszichés segítség egészségügyi dolgozóknak

Ha magánszemélyként szeretnél támogatást, ezeken az oldalakon találsz lehetőségeket:

pszi.hu: Önkéntes pszichológiai segítők az ukrajnai menekültek számára és a covid járvány kapcsán

segitohalo.hu: Önkéntes pszichológiai segítők

meghallgatunk.online: Segítő megoldások szakemberektől

Országos Mentális, Idegsebészeti és Ideggyógyászati Intézet - Nyírő Gyula Kórház: Poszt-COVID pszichiátriai és Pszichoterápiás Ambulancia COVID-on átesett, pszichés problémákkal szembesülő betegek számára

Traumaközpont: Mentális segítségnyújtás az ukrán háború érintettjeinek

Amennyiben úgy érzi, azonnali lelki segítségre van szüksége, úgy a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége (LESZ) által működtetett, éjjel-nappal hívható ingyenes telefonszámon kérhet támogatást: 116-123

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy pszichés zavarban szenvedők forduljanak kezelőorvosukhoz, terapeutájukhoz, illetve keressék fel a területileg illetékes pszichiátriai gondozót!