ÉLET COVID IDEjén

Továbbra is támogatunk a fejlődésben!

Saját Projektünk

Pillanatnyi nyugalom:

négyszöglégzés pillangóölelésben

Plakátkampányunk intézményeknek

Elsősorban egészségügyi intézmények számára készítettünk egy olyan A3-as méretű plakátot, amely néhány lélegzetvételnyi szünet odaszánásával kínál nyugalmat és gyors feltöltődést mind a személyzetnek, mind a betegeknek. Ezt igyekszünk minél több helyre eljuttatni kinyomtatva, azonban a plakátot le is töltheted nyomtatható verzióban a képre kattintva!

A gyakorlat a plakáton lévő instrukciók alapján pár perc alatt elvégezhető!

Hová érdemes kitenni? Jól látható és megközelíthető helyekre, ahol kb. fél-egy méterre elé lehet állni.

Egészségügyi intézményekben:

  • minden olyan helyre javasoljuk kitenni, ahol az egészségügyi személyzet sűrűn megfordul: kezelők, nővérszobák, orvosi szobák falára, hogy az intézményben jártunkban, keltünkben könnyen "szembe jöjjön",
  • kitehetjük várókban is, hisz betegeinknek is jóleshet várakozás közben egy pillanatnyi nyugalom.

Iskolákban:

  • tanári szobákba, osztálytermekbe, folyosóra, ahol mind a tanárok, mind a diákok könnyen megközelíthetik.

Egyéb intézményekben:

  • bármilyen helyre, amely forgalmas, jól láthatón és megközelíthető!

Ha szeretnéd használni, kattintts a képre, töltsd le, nyomtasd ki A3-as méretben, és tedd ki egy jól látható helyre!

Megjegyzés a nyomtatáshoz: kétféle verziót találsz a mappában, az 1. számú kifutóval készült, nyomdai verzió, a 2. számút olyan nyomtatóval tudod szépen kinyomtatni, amelyik nyomtatócsík nélkül nyomtat.

Projektünk elméleti háttere

Négyszöglégzés (box/square breathing):a gyakorlat gyökerei az ősi indiai Pranayama hagyományból származnak, és az életenergia áramlását kívánták vele támogatni, egyben az elme megnyugtatására szolgált. Érdekesség, hogy a Navy SEALs is használja az összpontosítás és felfrissülés elősegítésére.

Tudományosan igazolt, hogy a mély, egyenletes légzés növeli a nyugalomért felelős paraszimpatikus idegrendszer aktivitását, ezáltal csökkentve a megterhelés és a stressz hatását.

Pillangóölelés (butterfly hug): 1998-ban a Pauline hurrikán letarolta a mexikói Acapulcót. Mexikóváros EMDR-terapeutái (az EMDR-ről bővebben itt: emdr.hu), Lucina Artigas és férje, Ignacio Jarero egy EMDR kríziscsoport tagjaiként siettek a katasztrófa áldozatainak megsegítésére. Lucy az egyik nap végén egy négyéves kisfiúval játszva talált rá a mozdulatra, amely a hagyományos, szemmozgások által kiváltott bilaterális stimulációhoz hasonló hatású, de önstimuláló, nyugtató technikaként egyéni és csoportos formában is könnyedén alkalmazható.

(Forrás:https://www.emdria.org/publications-resources/practice-resources/emdr-early-intervention/)

A két módszer kombininálásától azt várjhatjuk, hogy az adott helyzetben képesek leszünk visszanyerni nyugalmunkat, stabilitásunkat, és hatékonyabban mozgósítjuk erőforrásainkat.

Szakmai tanácsadó: dr. Mihály Andrea pszichiáter, pszichoterapeuta szakorvos, EMDR terapeuta, drmihalyandrea.hu

Grafikus: Tongori Szilvia

Maradj nyugodt. Légy bölcs. Légy kedves

Csoportos krízisintervenciós, megküzdést segítő,

teljesítőképességet helyreállító programok online is

Mit tehetünk azért, hogy krízishelyzetben képesek legyünk megőrizni, vagy gyorsan visszanyerni a nyugalmunkat, tisztánlátásunkat, és empatikusak tudjunk maradni másokkal is? Pro bono csoportos támogatást egészségügyi intézmények dolgozóinak nyújtunk, és elérhetőek vállalati programjaink is.


Segítő oldalak

Támogatásra van szükséged? Összeszedtük a lehetőségeket!

Több, mint egy éve olyan extrém helyzettel szembesülünk, amikor, úgy tűnik, a változások, kihívások meghaladják alkalmazkodó-, és megbírkózási képességünket.

Számos, államilag támogatott, vagy pro bono intézményi és civil kezdeményezés segíti, hogy az egészségügyben dolgozók, a COVID-19-en átesett betegek, a megterhelő élethelyzetben, vagy krízisben lévők hatékony támogatást kaphassanak a járvány idején is. Alább ezeket az elérhetőségeket igyekeztünk összeszedni.

Csapatunkból többen csatlakoztak olyan kezdeményezésekhez, amelyek révén magánembereknek, egészségügyi dolgozóknak tudnak hatékony támogatást nyújtani segítő szakemberek.

Általános tanácsok mindannyiunknak:

Hipnózis Egyesület: pszichés védelem COVID idején

Ha egészségügyben dolgozol, a következő oldalon tudsz tájékozódni, hogy hol kaphatsz segítséget:

fogjunkossze.hu: pszichés segítség egészségügyi dolgozóknak

Ha magánszemélyként szeretnél támogatást, ezeken az oldalakon találsz lehetőségeket:

pszi.hu: pro bono önkéntes pszichológiai segítők a koronavírus járvány kapcsán

segitohalo.hu: önkéntes pszichológiai segítők

meghallgatunk.online: önkéntes pszichológiai segítők

Nyírő Gyula OPAI: poszt-COVID pszichiátriai és Pszichoterápiás Ambulancia COVID-on átesett, pszichés problémákkal szembesülő betegek számára

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy pszichés zavarban szenvedők forduljanak kezelőorvosukhoz, terapeutájukhoz, illetve keressék fel a területileg illetékes pszichiátriai gondozót!